Case of the month

Curiozitati la ERCP

In imaginile 1-4 se pot obseva calculi alb-sidefii extrasi din CBP dupa sfincterotomie, la o pacienta care fusese internata pentru pancreatita acuta (ERCP efectuat la o saptamana de la debutul pancreatitei, fara angiocolita sau obstructie biliara persistenta, dupa intrarea in remisiune a pancreatitei).
In celelalte imagini (5-8), se observa o alta imagine rotunda alb-sidefie extrasa din CBP, doar ca este o … vezicula hidatica ! Pacientul, de data asta barbat, fusese internat pentru icter mecanic si la RMN se stabilise dg. de Hidatidoza hepatica cu chist fisurat in caile biliare si colangita hidatica secundara.
Asemanarea este … interesanta ! (mai ales cand cazurile vin in aceeasi zi).
Despre rolul ERCP in hidatidoza cailor bliare (pre- si postoperator) se pot afla mai multe aici: Kemal Dolay, Sami Akbulut. Role of endoscopic retrograde cholangiopancreatography in the management of hepatic hydatid disease. World J Gastroenterol 2014 November 7; 20(41): 15253-15261.
More


Polip rectal dificil

Barbat 54 ani, cu tulburari de tranzit intestinal alternante (diaree / constipatie) si rectoragii. Colonoscopie: in rect se vizualizeaza un polip de dimensiuni mari (3 cm), cu baza larga de implantare (0-Isp), suprafata viloasa (Kudo IIIL si IV); a treia imagine cu i-scan pentru detalii de suprafata. Se eleveaza cu solutie de ser fiziologic (initial si adrenalina, apoi doar SF) si se rezeca peace-meal fara incidente. Fragmentele recuperate se trimit la ex AP. Ideal: finalizarea prin aplicare de plasma argon pe margini.

More


Barbat 61 ani, diagnosticat la o colonoscopie anterioara cu formatiune polipoida plata de 15 - 20 mm situata pe colonul stang (ex. AP: adenom tubulo-vilos cu HGD), este trimis pentru o noua colonoscopie si rezectia polipului. Se identifica polipul care este de tip plat, usor supraelevat, cu depresiune centrala (LST, lateral spreading tumor, 0-IIa + IIc). Se incearca supraelevarea prin injectare de ser fiziologic in submucoasa, dar se reuseste elevarea doar in margini, fara a se eleva si centrul unde era depresiunea. Se considera foarte probabila invazia submucoasei profunde (sm3) si se stopeaza procedura. Se recolteaza noi biopsii si se trimite pacientul pentru stadializare si interventie chirurgicala (ultimile doua imagini dupa recoltarea biopsiilor). More


Gastrostoma endoscopica percutana / gastrojejunostoma (PEG / PEG-J).

Pacient in varsta de 67 ani, cu neoplasm de baza de limba, aflat la initierea tratamentului oncologic. Se monteaza o gastrostoma pe cale endoscopica, de necesitate. Sunt aratate imagini din diferite etape ale montarii gastrostomei. La final, pentru comparatie, sunt imagini cu gastrojejunostoma de la un alt pacient neurologic (B. Parkinson) aflat in tratament cu levodopa/carbidopa intestinal gel (LCIG/Duodopa). La acest pacient, un alt tub intra prin orificiul de gastrostoma (tub in tub) si condus cat mai distal posibil in duoden.

More


Stent esofagian.

Stent esofagian.

Pacienta, 68 ani, cu disfagie de 1-2 luni si scadere ponderala. EDS: stenoza esofagiana excentrica cu infiltrarea peretilor esofagului (biopsii). CT: masa tumorala mediastinala fara limita de demarcatie cu atriul stang, aorta toracica si esofagul. Se monteaza un stent esofagian metalic autoexpandabil de 20 mm diametru si 8 cm lungime, partial acoperit, cu deschidere distala.

More


Polipi gastrici hiperplastici.

Pacienta de sex feminin, 58 ani. Stomac: polipi hiperplastici tip 0-IIs, unul de 10 mm antral, altul de 15 mm pe fata anterioara in dreptul unghiului. Rezectie endoscopica dupa elevare cu solutie de ser fiziologic si adrenalina. Polipi recuperati pentru ex A-P. Desi riscul de malignitate este rar pentru polipii hiperplastici, el creste daca dimensiunea polipului este > 1 cm [Ahn JY, Gastrointest Endosc. 2014]. S-a recomandat un control prin EDS dupa 3-6 luni.

More


Hemoragie postpolipectomie.

Barbat 67 ani, polip sigmoidian pediculat (0-Ip), polilobat, cu pedicul gros; pitt-pattern tip III-L si IV Kudo. Rezectie dupa injectare de sol. adrenalina in pedicul. Hemoragie in jet postpolipectomie. Hemoclipare. Internare 48 h, cu scadere de 2,5 g Hb, fara necesar de transfuzii.

More


Screening endoscopic la o pacienta de 66 ani cu ciroza hepatica.

Gastrita cronica eroziva si polipi hiperplastici in antru, cu eroziuni pe suprafata, cei mai mari fiind lobulati. Cei din jurul pilorului, prin crestere pot provoca obstructie pilorica (gastric outlet obstruction). Pot produce sangerari cronice si anemie feripriva. Se pot asocia cu Helicobacter pylori. Au potential malign mic. In contextul cirozei poarta denumirea de “portal hypertension-associated gastric polyps”.

More


Colita ulcerativa, Boala Crohn sau Colita Nedeterminata ?

Pacienta 61 ani, scadere ponderala, scaun cu mucus si sange. Colonoscopie: rect si o parte din sigmoid (in total 25-30 cm de la orificiul anal) cu ulceratii superficiale, edem, eritem, mucus (afectare continua, fara “skip area”); limita de demarcatie neta fata de mucoasa normala din restul colonului (descendent, transvers si o parte din ascendent) - sugereaza colita ucerativa. Apoi, zona cecului si o parte din ascendent cu aceleasi modificari ale mucoasei ca si in rect.
Pacientii cu colita ulcerativa stanga (procto-sigmoidita) pot prezenta o usoara inflamatie langa orificiul apendicular sau la cec (“cecal patch”) dand impresia falsa de “skip lesion”, o caracteristica a bolii Crohn (E.Telakis et al. Annals of Gastroenterol 2008).
Pana in acest moment: colita ulcerativa cu “cecal patch”, boala Crohn cu “skip area” sau colita nedeterminata ?
Intubarea ileonului teminal: ulceratii aftoide, eritem, edem focal. Dg diferential cu “backwash ileitis” intalnit in 10% cazuri cu pancolita ulcerativa activa.
Concluzie: prezenta ulceratiilor aftoide in ileonul terminal inclina dg final catre Boala Crohn.
Imagini in lumina alba si cu i-scan, pentru comparatie.

More


HDS post-ligatura variceala la un pacient cu ciroza hepatica. La 14 zile dupa o sedinta de ligatura endoscopica a varicelor esofagiene, pacientul prezinta un episod de HDS. Endoscopia deceleaza imaginile de mai jos (inelele de ligatura cazute, ulceratii pe locul ligaturii, sangerare din ulceratii). In literatura, la 3.5% din pacientii ligaturati apare sangerare post-ligatura; timpul mediu de aparitie a HDS: dupa 13.5 zile +/- 7.3 (intre 2-29 zile) [Vanbiervliet G et al. Aliment Pharmacol Ther. 2010].

More


Developed by acron.ro
© sred.ro