Informations for patients

Să înţelegem colonoscopia

Ce este o colonoscopie?

Colonoscopia permite medicului să examineze mucoasa intestinului gros (colon) pentru a găsi anomalii, prin introducerea unui tub flexibil şi subţire, gros cât un deget, în anus şi apoi în rect şi colon. Instrumentul se numeşte colonoscop, are propriile lentile şi sursă de lumină şi permite medicului să vadă imagini pe un monitor video.

De ce este colonoscopia recomandată?

Colonoscopia poate fi recomandată ca un test pentru screening-ul cancerului de colon. Cancerul colorectal este a 3-a cauză de deces prin cancer. Anual sunt descoperite în România ............... cazuri noi, dintre care .................... mor din această cauză. Se estimează că screening-ul şi propria monitorizare salvează ............. cazuri pe an. De asemenea se poate recomanda în caz de sângerări sau diaree cronică.

Ce pregătiri sunt necesare?

Medicul vă va spune ce restricţii alimentare aveţi şi ce metodă de curăţare veţi folosi. În general, pregătirea constă în limitarea alimentaţiei doar la lichide cu o zi înainte şi consumarea unei cantităţi mari de soluţie specială de curăţat sau laxative orale speciale. Colonul trebuie să fie curăţat complet pentru procedură pentru a fi corect examinat, aşa că urmaţi sfaturile medicului.

Pot să îmi continui medicaţia actuală?

Majoritatea medicamentelor pot fi continuate normal, dar unele pot interfera cu pregătirea colonului. Informaţi-vă medicul despre medicaţia actuală, în special aspirina, medicamentele pentru artrită, anticoagulante (heparină, trombostop), clopidogrel, insulină sau fier. De aemenea, menţionaţi ce alergii la medicamente aveţi.

Ce se întâmplă în timpul colonoscopiei?

Colonoscopia este bine tolerată şi rar cauzează dureri mari. Puteţi simţi o presiune, balonare sau crampe în timpul procedurii. De obicei, medicul vă dă un sedativ sau un analgezic pentru a vă relaxa şi a tolera mai bine orice disconfort. Vă veţi aşeza pe o parte sau pe spate în timp ce medicul avansează uşor cu colonoscopul în intestinul gros pentru a examina mucoasa. De asemenea, medicul examinează mucoasa când scoate colonoscopul. Procedura durează de obicei sub 45 de minute, deşi ar trebui să vă plănuiţi 2-3 ore pentru aşteptare, procedură şi recuperare. În unele cazuri, medicul nu poate introduce colonoscopul în tot colonul până la nivelul intestinului subţire. Medicul vă va sfătui în legătură cu alte teste adiţionale necesare.

Ce se întâmplă dacă la colonoscopie se găseşte ceva anormal?

Dacă medicul consideră că o anumită zonă necesită teste suplimentare, acesta poate introduce un instrument prin colonoscop pentru a obţine o biopsie (mici fragmente din mucoasă) pentru a fi analizată. Biopsiile sunt utile pentru o diagnostica o varietate mare de patologii, iar medicul va lua frecvent biopsii chiar dacă nu suspectează cancer. Dacă se face colonoscopie pentru a descoperi o sângerare, medicul poate controla sângerarea cu colonoscopul injectând medicamente, cauterizând (oprirea hemoragiei cu o sursă de caldură) sau folosind clipuri. Medicul poate descoperi polipi şi îi va rezeca, procedură care nu este dureroasă.

Ce sunt polipii şi de ce se rezecă?

Polipii sunt formaţiuni anormale ale mucoasei de obicei benigne (necanceroase). Ei variază în mărime, de la mici puncte până la caţiva centimetri. Medicul nu poate determina tot timpul dacă un polip este benign sau malign după aspectul extern, aşa că îl va rezeca pentru analiză. Deoarece cancerul începe sub formă de polip, rezecţia lor este o metodă importantă de a preveni cancerul colorectal.

Cum se rezecă polipii?

Medicul poate distruge polipul prin cauterizare sau prin rezecţie cu un fir de sârmă numit „ansă de polipectomie” sau cu intrumentele de biopsie. Medicul va folosi o tehnică numită „polipectomie” pentru a rezeca polipii mari. Medicul va trece „ansa de polipectomie” prin colonoscop şi va rezeca polipul cu ajutorul curentului electric. Nu ar trebui să simţiţi nici o durere în timpul rezecţiei.

Ce se întâmplă după colonoscopie?

Este posibil să fiţi monitorizaţi până efectul sedării trece. Este posibil să aveţi crampe sau balonare din cauza aerului introdus în timpul procedurii. Acestea vor trece repede prin eliminarea gazelor. Medicul vă va explica rezultatele procedurii, deşi e posibil să aşteptaţi rezultatele biopsiei. Dacă aţi luat sedative, cineva trebuie să vă conducă acasă şi să vă asiste. Chiar dacă sunteţi conştient după procedură, judecata şi reflexele pot fi modificate pe parcursul zilei. Ar trebui să puteţi mânca după procedură, dar medicul vă poate limita alimentaţia şi activităţile, mai ales după polipectomie. Veţi primi sfaturi în legătură cu asta.

Care sunt complicaţiile posibile după colonoscopie?

Colonoscopia şi polipectomia sunt în general proceduri sigure dacă sunt făcute de doctori cu experienţă. O posibilă complicaţie este perforaţia sau ruptura peretelui care necesită chirurgie. Sângerarea poate să apară la locul polipectomiei sau biopsiei, dar este minoră. Sângerarea se opreşte singură sau prin colonoscop, rar necesită tratament după. Unii pacienţi pot avea o reacţie adversă la sedative sau complicaţii ale bolilor de inimă sau plămâni. Deşi complicaţiile după colonoscopie sunt rare, este important să recunoaştem

semnele precoce ale posibilelor complicaţii. Contactaţi-vă medicul în caz de dureri abdominale severe, febră şi frisoane sau rectoragii. Pot exista sângerări la câteva zile după procedură.

Developed by acron.ro
© sred.ro