Informatii pentru pacienti

Înţelegerea hemoragiilor digestive inferioare

Care sunt posibilele cauze ale hemoragiilor digestive inferioare minore?

1.     Hemoroizi

2.     Fisuri anale

3.     Proctită (inflamaţia rectului)

4.     Polipi

5.     Cancer de colorectal sau anal

6.     Ulcere rectale

Înţelegerea hemoragiilor anale minore

            Hemoragiile digestive inferioare minore constă în prezența câtorva picături de sânge roşu în scaun, pe hârtia igienică sau pe vasul de toaletă. Sângerarea continuă , în cantităţi mari , ce determină apariția unor scaune de culoare neagră, roşu închis sau ca păcura, poate fi determinată de alte cauze, nediscutate în acest material.

              Sângerările minore de la nivelul tubului digestiv inferior trebuie tratate cu seriozitate, deoarece cauzele și indicele de gravitate pot varia, iar un diagnostic corect și precoce poate asigura un prognostic excelent . Sângerările, minore sau nu, pot fi un simptom al cancerului de colon, un tip de cancer vindecabil, dacă este diagnosticat la timp.

Ce sunt hemoroizii?

            Hemoroizii sunt vase de sânge inflamate, în anus şi rect ,care se măresc datorită presiunilor crescute, asemănătoare cu venele varicoase de pe picioare. Hemoroizii pot fi interni (în anus) sau externi (pe pielea din jurul anusului). Ei sunt cea mai frecventă cauză de hemoragii minore, şi nu se asociază de obicei cu dureri. Sângerarea din hemoroizi apare de obicei odată cu scaunul și poate să păteze hârtia igienică. Cauza exactă a hemoragiei din hemoroizi nu este cunoscută, dar este frecvent asociată cu constipaţia, diareea,statul prelungit în șezut, obezitatea, antrenamentul cu greutăţi şi sarcina. Hemoroizii pot avea agregare familială. De asemenea, sunt mai frecvenţi odată cu înaintarea în vârstă. Din fericire, deși este o boală frecventă , ea nu duce la apariţia cancerului.

Cum se tratează hemoroizii?

            Tratamentul medical include tratamentul unei eventuale constipaţii, băi calde şi creme fără prescripţie medicală sau supozitoare cu hidrocortizon. Dacă tratamentul medical eşuează, există şi alte metode de a reduce sau elimina hemoroizii interni. Fiecare metodă variază în rata de succes, riscuri şi timpul necesar vindecării. Medicul vă va prezenta toate opțiunile posibile. Ligatura cu benzi elastice este cea mai comună procedură. Ea constă în plasarea de benzi elastice la baza hemoroiziilor interni pentru a opri irigaţia lor cu sânge. Acest lucru reduce dimensiunea hemoizilor, iar în câteva zile atât hemoroidul cât şi banda elastică se vor detașa și se vor elimina odată cu scaunul. După această procedură, pot apărea dureri, sângerare sau infecţie. Medicul poate prescrie, preventiv,  medicamente împotriva durerii şi laxative. Se impune reevaluare medicală, în cazul apariției acestor complicații. Coagularea (cu infraroşu sau laser) sau scleroterapia (injectarea de medicamente direct în hemoroid) pot deasemeni reprezenta opțiuni terapeutice. Chirurgia hemoroizilor va fi recomandată pacienților cu simptomatologie severă și persistentă, la care metodele endoscopice au eșuat.

Ce sunt fisurile anale?

            Rupturile în mucoasa anusului se numesc fisuri anale. Apar datorită constipaţiei şi eliminării de scaune dure, dar pot fi cauzate şi de diaree sau inflamaţie în anus. Pe lângă sângerarea din rect, fisurile anale mai pot cauza dureri mari în timpul sau după defecație       ( eliminarea de scaun). Majoritatea fisurilor se tratează uşor, cu suplimente alimentare cu fibre, cu laxative (dacă factorul etiologic este constipația) şi băi calde. Medicul poate prescrie deasemeni o cremă pentru a calma zona inflamată. Tratamentele de relaxare a musculaturii din jurul anusului (sfincterelor) sau chirurgia reprezintă opțiuni de rezervă, la pacienții  ce nu răspund la tratamentul medical.

Ce este proctita?

            Proctita este inflamaţia mucoasei rectului. Poate fi cauzată de radioterapie pentru diferite cancere, medicamente, infecţii sau de o boală inflamatorie intestinală. Se manifestă prin  senzaţie de evacuare incompletă după scaun sau nevoi urgente de a merge la toaletă. Pot fi însoțite de scaune cu mucus, sângerări anale şi dureri în anus sau rect. Tratamentul depinde de cauză. Medicul vă va propune cea mai bună variantă.

Ce sunt polipii colonici?

            Polipii sunt formaţiuni benigne, localizate pe mucoasa colonului. Deşi de cele mai multe ori nu cauzează simptome, unii polipi din colonul inferior sau rect pot sângera. Este important să se îndepărteze toți polipii,  deoarece, în timp,  unii dintre ei pot deveni cancerigeni .

Ce este cancerul de colon?

            Cancerul de colon este cancerul intestinului gros. Afectează femeile şi bărbaţii de orice etnie şi este a doua cauză de deces prin cancer. Din fericire, are o rată de dezvoltare lentă şi este complet vindecabil, dacă este diagnosticat la timp, într-un stadiu incipient. Majoritatea cancerelor de colon apar prin transformarea polipilor colonici. Aşadar, rezecţia polipilor colonici reduce riscul de cancer de colon. Cancerul anal este mai rar ,dar vindecabil dacă este descoperit din timp.

 

 

 

Ce sunt ulcerele rectale?

            Ulcerul rectal solitar reprezintă o patologie rară la ambele sexe, ce este asociată cu constipaţia cronică şi eforturi mari de defecație. În această situaţie, o zonă a rectului (de obicei apare un singur ulcer) se ulcerează ,rezultând  sânge şi mucus în scaun. Tratamentul impune suplimente alimentare cu fibre pentru a reduce constipaţia. Chirurgia poate reprezenta o opțiune la cei cu simptomatologie persistentă.

Cum se evaluează sângerările minore?

            Medicul va face inițial o examinare vizuală, pentru a observa fisuri anale, cancere, hemoroizi externi, iar ulterior va utiliza examinarea digitală ( folosind mănuşă şi lubrifiant), pentru a simţi anomalii în canalul anal şi rect.

            Investigațiile pot continua cu o sigmoidoscopie sau chiar colonoscopie- se va folosi un tub subțire și flexibil, cu cameră și sursă de lumină proprii, pentru evaluarea întregului cadru colic. Se poate opta pentru sedare.

Ce pot face pentru stoparea sângerărilor?

            Acest lucru depinde de cauza sângerării. Ar trebui să întrebaţi medicul despre variante de prevenţie. 

Developed by acron.ro
© sred.ro