Informatii pentru pacienti

Asigurarea Siguranţei Procedurilor Endoscopice

Beneficiile Endoscopiei

Endoscopia constă în folosirea unui tub flexibil, numit endoscop, pentru a obţine o vizualizare de aproape în timp real al tubului digestiv. Endoscopia digestivă superioară (EDS) vizualizează mai întâi esofagul („pe unde trece mâncarea”), apoi stomacul şi duodenul (prima porţiune a intestinului subţire), pe când endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia) vizualizează mai întâi rectul, apoi colonul (intestinul gros). Alte endoscoape speciale permit vizualizarea unor porţiuni din pancreas, ficat şi vezicula biliară.

Endoscopia este şi o tehnică avansată de tratament a patologiilor gastrointestinale. De exemplu, folosindu-se endoscopul s-au putut descoperi ulcere, cancere, polipi şi cauzele hemoragiilor interne. Prin endoscopie se pot obţine fragmente de ţesut (biopsii), zonele de stenoză pot fi dilatate şi hemoragiile active pot fi oprite. Polipii colonici pot fi rezecaţi, fapt ce previne apariţia cancerului de colon, asa cum a fost demonstrat.

Endoscopia se poate face uşor pe scară largă şi este bine tolerată de către pacienţi. Tehnica endoscopiei este foarte sigură, cu foarte puţine complicaţii, când este făcută de către un endoscopist cu experienţă, cum ar fi membrii Societăţii Române de Endoscopie Digestivă (SRED).

Caracteristicile Endoscopului

Endoscopul este un tub flexibil care se introduce în tubul digestiv pentru a vizualiza în interior; el are o porţiune de control care permite endoscopistului să manevreze vârful tubului într-o manieră precisă. În interiorul tubului se află piesele electronice necesare obţinerii imaginii, cabluri care permit controlul vârfului tubului şi canale care permit pasajul dispozitivelor pentru biopsii, oprirea hemoragiilor sau rezecţia polipilor. Endoscopul este un instrument complex dar durabil şi este sigur, chiar folosit în mii de proceduri.

Cum se Asigură Siguranţa Pacientului prin Pregătirea Endoscopului pentru fiecare Procedură

În toate ramurile medicinii şi chirurgiei, dispozitivele medicale complexe nu sunt aruncate dupa folosire ci sunt refolosite la următorii pacienţi. Procedura este foarte sigură, cât timp dispozitivul este bine pregătit înaintea fiecărei proceduri, ca să fie eliminat orice risc de infecţie transmisă între pacienţi.

Înaintea procedurii, un endoscop trebuie curăţat cu atenţie şi dezinfectat conform ghidurilor; acestea sunt aplicate de orice asociaţie care se ocupă cu endoscopia sau controlul infecţiilor. Paşii urmaţi în curăţarea şi dezinfectarea endoscopului sunt:

* Curăţarea mecanică Canalele pentru pasaj şi porţiunile exterioare ale endoscopului sunt spălate bine, şterse cu lichide speciale care conţin enzime şi periate cu instrumente speciale de curăţat. Studiile au arătat că aceşti paşi pot elimina virusuri cu potenţial periculos şi alţi microbi de pe endoscop. Totuşi, se mai fac si alte proceduri înainte ca endoscopul să fie considerat bun de utilizat.

* Testarea pentru scurgeri Endoscopul este testat pentru a fi siguri că nu există scurgeri în canalele sale interne. Acest lucru nu asigură doar performanţa maximă a acestuia, dar permite şi descoperirea unor defecte interne care pot deveni focar de infecţie în dispozitiv.

În ciuda structurii electronice complexe, endoscopul poate fi scufundat complet în lichid ca să poată fi testat pentru scurgeri.

* Folosirea dezinfectanţilor chimici După terminarea primilor paşi, endoscopul este scufundat continuu, pentru o perioadă de timp, cu una dintre substanţele chimice care distrug microorganismele responsabile de infecţii la oameni, inclusiv virusul HIV, virusurile hepatice şi bacteriile cu potenţial grav.

Există o varietate de compuşi chimici dezinfectanţi folosiţi pentru a obţine o dezinfecţie de grad înalt. Acest proces elimină toţi microbii cu excepţia unor microorganisme inactive numite spori. Totuşi, sporii nu se găsesc în mod normal pe endoscoape şi, dacă sunt prezenţi, nu afectează omul. Deşi majoritatea dezinfectanţilor au şi efect sterilizant (distrug toţi sporii), acest lucru necesită un timp mai lung de expunere, iar studiile au demonstrat că nu este necesar.

Cavitatea bucală, intestinul subţire, colonul şi rectul conţin milioane de bacterii inofensive. De aceea, imediat cum endoscopul atinge mucoasa acestor organe, nu mai este considerat steril. Scopul de a menţine un endoscop „steril” de la început şi până la sfârşit nu este realizabil, aşa că scopul este de a elimina de pe endoscop orice microbi cu potenţial grav, iar acest lucru se poate realiza cu dezinfectanţi chimici de bună calitate şi folosirea corectă a ghidurilor.

* Spălarea şi uscarea După expunerea la substanţe chimice dezinfectante, canalele endoscopului sunt inundate cu apă sterilă urmată de alcool şi apoi aer pentru a se usca şi a elimina orice umezeală ce poate deveni focar de creştere a bacteriilor luate din mediu. Endoscopul este apoi depozitat într-un cuier special pentru a-l menţine uscat şi necontaminat.

Eficienţa Ghidurilor de Curăţare

Implementarea ghidurilor de curăţare a endoscoapelor a avut ca efect o siguranţă record pentru endoscopii. Având în vedere multiplele beneficii ale endoscopiei, nu e de mirare că numărul de proceduri creşte de la an la an şi că endoscopia este de actualitate în tratamentul patologiilor digestive şi în strategiile de menţinere a sănătăţii. Firmele producătoare de endoscoape le îmbunătăţesc încontinuu pentru a asigura siguranţa pacienţilor.

Asigurarea Calităţii şi Antrenamentul

Orice departament unde se efectuează endoscopii gastrointestinale trebuie să aibă un program de calitate şi eficient pentru a se asigura o curăţare corectă a endoscoapelor. Acestea trebuie să conţină supervizare, antrenament şi revizuiri anuale ale competenţelor personalului implicat în proces, precum şi a sistemelor şi echipamentelor implicate, cu raportarea problemelor apărute.

De Reţinut

Deoarece procedurile endoscopice permit medicilor să vadă în timp real imagini ale pereţilor tractului gastrointestinal în timpul efectuării acestora, tehnica oferă pacienţilor beneficii semnificative pentru diagnostic şi tratament, fiind în acelaşi timp minim invazivă.

Developed by acron.ro
© sred.ro