Informatii pentru pacienti

Ce este ERCP?

Ce este ERCP?

            Colangio Pancreatografia Retrogradă Endoscopică (ERCP) este o tehnică specială folosită pentru studiul căilor biliare, ductului pancreatic şi veziculei biliare. Ductele sunt canale pentru drenaj; canalele de drenaj dinspre ficat se numesc căi biliare sau ducte biliare. Ductul pancreatic este canalul de drenaj din pancreas.

Cum se face ERCP-ul?

            În timpul ERCPului, medicul va introduce un endoscop prin gură, esofag şi stomac până în duoden (prima parte a intestinului subţire). Endosocopul este un tub subţire şi flexibil care permite medicului să vadă în interiorul tubului digestiv. După ce medicul localizează deschiderea comună a ductului biliar şi a celui pancreatic - papila duodenală mare - va introduce prin canalul de lucru al endoscopului un tub îngust de plastic numit cateter,pe care îl va poziționa intraductal( la nivel biliar sau pancreatic, în funcție de patologie). Medicul va injecta o substanţă de contrast în ductul pancreatic sau biliar şi va face radiografii.

Ce pregătire este necesară?

            Nu trebuie să mâncaţi cel puţin 6 ore anterior intervenției .Un repaus alimentar prelungit( repaus nocturn) este benefic, deoarece calitatea examinării depinde de gradul de evacuare a stomacului . Medicul vă va da instrucţiuni precise despre pregătire. Este indicat să discutați cu medicul despre medicaţia zilnică şi eventuale alergii la medicamente sau substanţe de contrast intravenoase. Deşi istoricul de alergii nu contraindică efectuarea  ERCPului, el trebuie menționat, pentru a se evita administrarea acestor substanțe în timpul procedurii. Precizați dacă sunteți sub tratament cu aspirină, antiinflamatorii, anticoagulante (warfarină, heparină), clopidogrel sau insulină. Discutați istoricul medical ( probleme cu inima, plamânii, etc),deoarece poate complica intervenţia.

La ce să mă aştept în timpul ERCP-ului?

            Medicul va folosi un spray anestezic local și/sau medicație sedativă,pentru a crește gradul de confort în timpul procedurii. Un medic anestezist va administra sedative, dacă procedura este lungă sau complicată. Unii pacienţi primesc antibiotice înaintea intervenției. Vă veţi aşeza cu faţa în jos pe masa de radiografie. Instrumentele nu împiedică respiraţia, dar ulterior puteţi simţi o senzaţie de balonare din cauza aerului introdus în timpul procedurii.

Care sunt posibilele complicaţii ale ERCP-ului?

            ERCP-ul este o procedură bine tolerată atunci când este facută de medici cu experienţă şi pregătire în domeniu. Deşi pot apărea complicații ce necesită spitalizare/supraveghere, ele sunt destul de rare. Complicaţiile pot fi :pancreatita postERCP (inflamaţia pancreasului), infecţii, perforaţie de intestin sau sângerări. Unii pacienţi pot avea reacţii adverse la sedativele folosite. Uneori, procedura nu poate fi terminată din motive tehnice.

            Riscurile variază  în funcție de motivele pentru care se face procedura, de patologia decelată în timpul procedurii, de intervenţia terapeutică , dar și de problemele de sănătate asociate ale pacientului. Pacienţii cu ERCP terapeutic, cum ar fi eliminarea de pietre, au un risc mai mare de a face complicaţii decât pacienţii cu ERCP diagnostic. Medicul vă va expune riscurile înaintea procedurii.

La ce să mă aştept în timpul ERCP-ului?

            Dacă se face ERCP la un pacient neinternat, acesta va fi monitorizat pâna la remiterea efectului anestezic. După efectuarea intervenției, puteţi simţi senzație de balonare sau gaze din cauza aerului introdus în timpul procedurii. Puteţi să mâncaţi, dacă medicul nu vă dă alte indicații.

Cineva va trebui să vă conducă acasă şi să vă supravegheze, în cazul în care ați beneficiat de sedare. Chiar dacă sunteţi vigili după procedură, raționamentul şi reflexele se pot modifica pe parcursul zilei.

            Este posibil ca acest document informativ să nu răspundă unor nelamuriri/ întrebări. În acest caz, nu ezitați să cereți informații suplimentare medicului curant.

Developed by acron.ro
© sred.ro