Informatii pentru pacienti

Ce este gastrostoma percutanată endoscopică (PEG)?

Ce este gastrostoma percutanată endoscopică (PEG)?

            Gastrostoma percutanată endoscopică, pe scurt gastrostoma, este o procedură endoscopică, prin care un tub flexibil, cu rol în hrănirea pacientului, este amplasat prin peretele abdominal direct în stomac. Gastrostoma permite hrănirea, trecerea lichidelor şi medicamentelor direct în stomac , fără a mai  trece prin gură şi esofag.

Cum se face gastrostoma?

            Medicul va folosi un tub flexibil, cu  cameră și sursă proprie de lumină, numit endoscop, pentru a ghida obţinerea unei mici incizii prin pielea de pe abdomen până  în stomac. Procedura permite medicului să plaseze şi să fixeze un tub de hrănire direct în stomac. Pacienţii primesc de obicei sedare profunda intravenoasă în timpul procedurii           ( manevre dureroase) și antibioterapie profilactică inițiată în ziua intervenției . Pacienţii pot fi externați în aceeași zi , dar se preferă prelungirea internării, în scopul monitorizării plăgii si a educării pacientului vis a vis de manipularea și utilizarea ulterioară a gastrostomei.

Cine are nevoie de gastrostomă?

            Pacienţii cu dificultăţi de înghiţire, probleme de apetit sau patologii neurologice         ( Parkinson) pot beneficia de această intervenţie.

Cum ar trebui să am grijă de tubul de gastrostomă?

            Un bandaj va acoperi tubul imediat după procedură. Acesta este îndepartat în 1-2 zile. După aceea, va trebui să curăţaţi locul o dată pe zi cu sapun diluat cu apă şi să menţineţi locul uscat între curăţări. Nu este nevoie de nici un bandaj special sau acoperire.

Cum se face hrănirea? Mai pot să mănânc sau să beau?    

            Un lichid special pentru hrănire, precum şi lichidele obişnuite, se pot introduce prin tub. Dacă gastrostoma este facută pentru dificultăţi de înghiţire (după un accident vascular cerebral de exemplu), vor exista restricţii pentru alimentaţia orală. Deşi unii pacienți se pot alimenta orală  după procedură, acest lucru trebuie  discutat cu medicul.

Există complicaţii ale gastrostomei?

            Gastrostoma este o metodă endoscopică invazivă, cu riscuri, ce comportă o serie de complicații. Pot apărea dureri la locul de inserție al tubului, scurgeri de conţinut gastric la acest nivel sau migrarea , cu funcţionare deficitară secundară a gastrostomei. Alte complicaţii posibile: infecţie la locul tubului, aspiraţie (inhalarea conţinutului gastric în plămâni), sângerare şi perforaţie . Medicul vă va descrie simptomele de alarmă, ce necesită reevaluare clinică.

 

 

Cât timp se ţin aceste tuburi? Cum se scot?

            Tuburile de gastrostomă se pot ţine luni sau chiar ani de zile. Totuşi, datorită riscurilor de rupere sau obstrucție a acestora, poate fi necesară o înlocuire periodică. Medicul poate detașa tubul prin tracţiune fermă şi , în funcție de indicație, va relua procedura sau va monitoriza închiderea orificiului cutanat. Orificiile gastrostomelor se închid repede după scoaterea tubului, aşa că desprinderea  accidental a tubului necesită reintervenție  imediată.

Developed by acron.ro
© sred.ro