Informatii pentru pacienti

Sa înţelegem Screening-ul pentru Cancerul de Colon

6 întrebări care îţi pot salva viaţa (sau a altei persoane)

Testează-ţi cunoştinţele despre screening-ul cancerului de colon. Dacă consideri că răspunsul este adevărat, alege adevărat; dacă consideri că răspunsul este fals, alege fals.

1. Cancerul de colon este predominant o boală masculină, afectând mai mult bărbaţii decât femeile.

FALS. Cancerul colorectal afectează în număr egal atât bărbaţii cât şi femeile. Multe femei cred totuşi, că această boală apare doar la bărbaţi şi pot să ignore informaţii vitale legate de screening şi prevenire care le poate salva viaţa, spune Societatea Română de Endoscopie Digestivă.

2. Doar femeile peste 50 de ani care prezintă simptome sau risc ar trebui să facă screening pentru cancer de colon sau polipi.

FALS. Începând cu vârsta de 50 de ani, atât bărbaţii cât şi femeile ar trebui sa facă screening pentru cancerul colorectal CHIAR DACĂ NU PREZINTĂ SIMPTOME SAU RISC.

3. Un examen de screening pentru cancerul colorectal necesită, de obicei, internare peste noapte în spital.

FALS. O colonoscopie de screening pentru cancerul colorectal este aproape întotdeauna facută la pacienţii neinternaţi. Un sedativ moderat este folosit de obicei înaintea procedurii şi un tub flexibil şi subţire este introdus în rect pentru a vizualiza colonul. Testul este sigur şi procedura durează sub 45 de minute, de obicei.

4. Cancerul colorectal este a 3-a cauză de deces prin cancer.

ADEVĂRAT. După cancerul pulmonar, cel colorectal este a 3-a cauză de deces prin cancer. Anual sunt descoperite în România ............... cazuri noi, dintre care .................... mor din această cauză. Se estimează că screening-ul şi propria monitorizare salvează ............. cazuri pe an.

5. Testele folosite pentru screening-ul cancerului de colon includ: tuşeu rectal, testarea pentru sânge în scaun, sigmoidoscopie flexibilă şi colonoscopie.

ADEVĂRAT. Aceste teste sunt folosite pentru screening-ul cancerului de colon chiar înaintea apariţiei simptomelor. Discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie care dintre teste este cel mai bun pentru dumneavoastră. Testele recomandate actual pentru screening sunt:

Începând cu 50 de ani, pentru ambele sexe:

* Un test pentru sângerare ocultă din scaun, anual (minim);

* O sigmoidoscopie flexibilă la fiecare 5 ani; sau,

* O colonoscopie completă la fiecare 10 ani.

*Important: este posibil să fiţi nevoiţi să incepeţi screening-ul periodic sub 50 de ani dacă aveţi rude de grad I cu cancer colorectal, polipi colonici sau colită ulcerativă.

6. Cancerul de colon se poate preveni frecvent. ADEVĂRAT. Cancerul de colon se poate preveni foarte uşor. Colonoscopia poate descoperi polipi (mici formaţiuni pe mucoasa colonului). Rezecţia acestor polipi (polipectomie) reduce considerabil riscul de a dezvolta cancer de colon în viitor.

De reţinut Societatea Română de Endoscopie Digestivă vă încurajează să vorbiţi cu medicul de familie despre screening-ul cancerului de colon iar persoanele peste 50 de ani să participe la screening. Dacă medicul de familie recomandă o colonoscopie, puteţi găsi un medic specializat în endoscopie gastroenterologică pe site-ul www.sred.ro.

Developed by acron.ro
© sred.ro